Activiteiten en excursies aan de wal

In combinatie met uw vaartocht kunnen wij voor u een activiteit aan de wal verzorgen, zoals een stadswandeling of een bezoek aan een havenplaatsje. Onderstaande excursies zijn slechts een greep uit ons aanbod.

Bezoek en rondleiding eiland Pampus

Voor de kust van Muiden ligt het forteiland Pampus. Dit eiland is zo’n 125 jaar geleden gebouwd als onderdeel van ‘De Stelling van Amsterdam, een grote verdedigingslinie rond Amsterdam. Alle oude gangen en gewelven zijn, sinds de oprichting van de Stichting Pampus in 1986, geheel in ere hersteld. U loopt door dit historische fort onder begeleiding van een professionele gids. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur.

Bezoek en rondleiding Muiderslot

De geschiedenis van het Muiderslot begint bij graaf Floris V. Hij bouwde anno 1280 een stenen vesting aan de monding van de Vecht bij Muiden. De man die het Muiderslot echt beroemd heeft gemaakt is de dichter, schrijver en historicus P.C. Hooft (1581-1647), die 39 jaar in het kasteel heeft gewoond. Vergeet niet tijdens uw bezoek een kijkje te nemen in de prachtige tuinen rondom deze vesting. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur.

Stadswandeling Volendam of Marken

Bij aankomst in de haven wordt u ontvangen door een gids in traditionele klederdracht, voor een bijzondere wandeltocht door het pittoreske vissersstadje. Tijdens deze wandeling vertelt de gids over de historie en gebruiken van de lokale bevolking, aangevuld met leuke anekdotes. De stadswandeling duurt ongeveer 1 uur.

Rondleiding palingrokerij Volendam

Vanaf de Volendamse haven loopt u naar de palingrokerij. Hier ziet u hoe de palingen in een familiebedrijf op ambachtelijke wijze gerookt worden. Aan het einde van de rondleiding proeft u zelf deze heerlijke paling. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

Wijnproeverij in het Fort van Edam

Het bijna honderd jaar oude Fort van Edam is onderdeel van ‘De Stelling van Amsterdam’. U krijgt een rondleiding door het fort met mooi uitzicht over het IJsselmeer. Aansluitend volgen een wijnproeverij en een mini-wijncursus van een van de vinologen van Victory Wines, waarbij tenminste 4 verschillende wijnen geproefd worden.

Victory Wines is gespecialiseerd in de import van wijnen uit de culinaire hoofdstad van de Kaap: Franschhoek in de Hugenoten Vallei, waar de beste wijnen van Zuid Afrika vandaan komen. De rondleiding in combinatie met de wijnproeverij duurt ongeveer 1 uur.

Bezoek en rondleiding Bataviawerf Lelystad

We leggen aan bij de steiger van de Bataviawerf, nabij het VOC schip De Batavia: het beste en mooiste voorbeeld van een authentiek nagebouwde Oost-Indiëvaarder uit de 17e eeuw. We bezoeken de verschillende werkplaatsen waar ambachtelijke activiteiten plaatsvinden en het oorlogsschip in aanbouw De 7 Provinciën.

Uiteraard gaan we ook aan boord van De Batavia zelf. Tevens zal er een film over de bouw van De Bataviagetoond worden. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.

Wij adviseren u om deze excursie tenminste 3 weken van te voren te reserveren. Als er geen gids beschikbaar is, kunt u de Bataviawerf op eigen gelegenheid bezoeken.

Bezoek aan het Zuiderzeemuseum Enkhuizen (in overleg)

We leggen aan bij de steiger in de haven van Enkhuizen. U loopt naar de veerboot, die u naar het Zuiderzeemuseum vaart. Hier maakt u kennis met de historie van het IJsselmeer: de vroegere Zuiderzee. Een bezoek aan het binnen– en buitenmuseum duurt 1,5 tot 2 uur.